zec.gif (4061 bytes)
Škola Kalnik

Ministar prosvjete  dr Vladimir Strugar je u petak, 13.10.2000. na prigodnoj svečanosti  otvorio dograđenu osnovnu školu

To je bila i prigoda da se obilježi 135 godina školstva na Kalniku. Otvarajući svečanost ravnateljica škole Danica Crnčić je rekla:

"Dame i gospodo !

Proslavljajući danas 135. obljetnicu školstva u Kalniku, ujedno otvaramo novouređenu školsku zgradu, te proslavljamo Dan škole. Rijetko se događa, a mi smo očito iznimka, da se ovakva obljetnica proslavlja istovremeno s otvaranjem školske zgrade, stoga želimo da se osjećate ugodno. Dozvolite mi da vas ukratko upoznam sa najbitnijim činjenicama.

20. studenog 1865. godine otvorena je u Kalniku prva školska zgrada. Sastojala se od 1 sobe za učenje, 2 sobe za učitelja, kuhinje, izbe, družinske sobe i pivnice. Sav trošak za izgradnju zgrade “imala je nositi župska školska općina i presvetli baron, Ljudevit Ožegović – vlastelin Guščerovečki. Župna školska općina obuhvaća 10 sela. Te 1865. godine upisano je 60-ero djece, a 1866/67. školske godine škola upisuje 81 dijete, a već 1867/68. upisano je 96-ero djece, da bi se taj broj svake godine povećavao pa je 1908/9. već 491 obveznik.

Od samog otvaranja škole za nju brine Školski odbor koji je izabran od imućnih i uglednih ljudi Kalnika.

Pregled škole redovito obavljaju imenovani nadzornici.

Djece je sve više a prostora malo pa se ne mogu upisati sva djeca.

Već 1875. godine škola ima knjižnicu koja ima 112 djela – učiteljskih knjiga i 42 djela – učeničkih knjiga.

Redovito se organiziraju tečajevi i ispiti za nepismene, kako bi se opismenilo što više djece.

Zaključni ispiti organizirani su obično krajem lipnja u prisutnosti Školskog odbora, izaslanika općinskog poglavarstva, nekoliko roditelja, te prijatelja škole, nakon čega bi djeci bile podjeljene nagrade, te njihove pisaće i risaće radnje.

Učitelji redovito uz svoj rad bilježe sva zbivanja koja se događaju u Kalniku, okolici i šire.

1930.godine uvedena je obaveza redovitog polaska nastave do navršene 14. godine.

Pored ostalog, djeca se u školi bave ručnim radovima koje izlažu na školskim svečanostima.

Posebna pažnja posvećuje se radu u vrtu i voćnjaku koji se nalaze pored škole, a bave se i ostalim poljoprivrednim radovima.

Organiziraju se razni tečajevi, predavanja, svečanosti, natjecanja, a školske godine 1946/47. spominje se i organizirano natjecanje u skijanju. Priredbe se organiziraju i za građanstvo.

Školske godine 1947/48. zabilježeno je u spomenici da je organiziran i prvi izlet na more što postaje tradicija. Organizirano je i snimanje filma na Kalniku, te kino - predstave u školi.

Česti su i susreti djece sa književnicima, djecom iz drugih mjesta radi razmjene iskustava.

Djece je sve više, a prostora premalo pa Školski odbor 1906. godine pokreće inicijativu za dogradnju školske zgrade, a što će rješenjem Povjerenstvo za prosvjetu i vjeru u Zagrebu odobriti tek 1919. godine. Dograđena je još jedna prostorija, a tek 1945. godine proširena je školska zgrada za 4 učionice.

Sve ovo zapisano je u spomenici škole kalničke.

Iz ovog kratkog pregleda može se zaključiti, da školski odbori u Kalniku postoje već 135 godina, kao i završni ispiti – preteče danas spominjane završne mature.

Zakon o obaveznom školovanju do 14 –te godine na Kalniku primjenjuje se već 70 godina. Izvannastavne aktivnosti koje danas egzistiraju u školi začete su ovdje prije 135 godina. Školski vrtovi bili su tada očito vrlo uspješno organizirani i vođeni.

Učeničke ekskurzije kao oblik proširivanja i utvrđivanja znanja učenika već vrlo rano se primjenjuje u Kalničkoj školi.

Uloga učitelja u sredini u kojoj živi i radi je značajna. On je svjedok svih zbivanja, iste bilježi i ostavlja pisane tragove. Suradnja između škole i sredine je vrlo čvrsta, na čemu inzistiramo i danas.

I na kraju zaključimo da školstvo u Kalniku vrlo uspješno postoji već 135 godina.

Tako je bilo, a što se događalo potom?

1971. godine u Kalniku je sagrađena školska zgrada namijenjena za nastavu od 1. do 4. razreda, iako se u njoj organizirala nastava za svih 8 razreda. Već tada je bilo planirano da u Kalniku nestane osmogodišnja škola. Međutim tu ideju nikad nisu prihvatili kalnički učitelji i građani.

Donošenjem nove mreže osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije Kalnička škola postaje samostalna pa odmah počinju pripreme za rekonstrukciju i dogradnju školske zgrade. Građevinska dozvola izdana je 18. prosinca 1997., a u proljeće 1998. godine započinju radovi. Od 1999. radovi traju bez prekida. Upravo je završena i danas prisustvujemo njenom otvaranju.

Ovim objektom Hrvatsko školstvo i kalnički kraj dobili su suvremenu školsku zgradu, opremljenu najmodernijim nastavnim sredstvima i pomagalima. Nadamo se da će ova investicija biti jedan od poticaja za demografsku obnovu ovog gospodarski siromašnog, ali prirodnim ljepotama bogatog planinskog kraja.

U ime sadašnjih i budućih učenika i njihovih roditelja, učitelja i svoje osobno ime zahvaljujem ministru prosvjete i športa i njegovim suradnicima na razumijevanju i pomoći u ostvarivanju vjekovne težnje kalničkog kraja.

Zahvaljujem također Županijskom uredu na sveobuhvatnoj pomoći, zastupnicima u Hrvatskom državnom saboru i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta. "

  Na ovim stranicama moći ćete uskoro saznati mnoštvo informacija o radu i djelovanju Osnovne škole Kalnik. 

Kaj je Triglav, kaj Planica, Kalnik to je mala Švica !