UDRUGA MLADIH KALNIK

VUZMICA

Udruga mladih Kalnik, treću godinu za redom obilježava Uskrs izradom i paljenjem tradicionalnog uskršnjeg krijesa ili po domaći Vuzmice. Krijes gradimo podno Starog grada na Kalniku, te je po nadmorskoj visini najviši krijes u okolici, no ne zaostaje puno ni po samoj visini krijesa koja iznosi 8 - 12 metara. Svojim velikim plamenom na Kalnik dovede brojene mještane potkalničkih sela i brojene Križevčane, koji uz gemišt, kobasice i domaću popevku ostanu  do ranih jutarnjih sati.

Posebnost krijesa je njegov izgled i način izrade, koja podsjeća na četverouglasi zvonik. Budući da je Udruga ekološki orjentirana, jedni smo od rijetkih koji za izradu krijesa koriste isključivo drvo i stabljiku kukuruza, dok ima nerjetkih primjera da se na krijes stavi nekoliko automobilskih i traktorskih guma, a za potpalu koristi staro motorno ulje.

Udruga mladih Kalnik ima osnovni cilj okupljanje i druženje mladih, a izrada i paljenje uskršnjeg krijesa osim okupljajnja i druženja mladih, ima za cilj i održavanje lokalne tradicije i običaja.

 


Udruga mladih Kalnik  nestranačka je i neprofitna organizacija osnovana 23.01.2000. sa temeljnim ciljem okupljanja i druženja mladih ljudi s potkalničkog kraja i šire te zastupanje i zaštita njihovih interesa.Udruga temeljni cilj nastoji ostvariti kroz ekološke sportske i druge kulturne aktivnosti kao i gospodaskim oživljavanja potkalničkog kraja, prvenstveno  poticanjem i razvojem turizma.
Uduga je dosad imala više  akcija:
  • čišćenja i uređenja Starog grada Kalnika i okolice, 
Akcija èišæenje Akcija èišæenje Akcija bojanje
  • organiziranje i provedbu kulturnih programa 29.4.2000.godine Uskršnji krijes «Vuzmica», 

  • 30.4.-1.5.2000. «Kalničke Uncutarije», 

  • angažman  u izradi Biblijskog vrta mira, 

  • organizacija sportskog turnira i dr. 

Udruga je u svojem dosadašnjem radu naišla na ponuđenu pomoć i poticaj od raznih stuktura društva prvenstveno 

gospodarskih koje su nam pomogle u ostvarenju naših djelatnosti te nam dale poticaj za daljni rad.

Za bilo kakve prijedloge, savjete, kritike ili ako želite spoznati naša iskustva u dosadašnjem radu kontaktirajte na: 

Udruga mladih Kalnik  Trg S. Radića 5, tel: 048/857-070 (Kruno Ðurec), umk@hi.hinet.hr .


Kaj je Triglav, kaj Planica, Kalnik to je mala Švica !

FotoAS

Copyright© M I V A 2001.  All rights reserved.

©
AS